2010-09-08 14:03:20• hírek • Szatmar.ro

Földön harcolnak Szörényváron

Illusztráció
Illusztráció

A ne waza bajnokságon több mint egy tucat szatmári versenyző vesz részt.

A hét végén Szörényvár (Turnu Severin) válik az ország cselgáncssportjának központjává: ott rendezik ugyanis a sportág egyik ágának, a földharcnak az országos bajnokságát.

„A sportág Japánból származik, ott ne wazának hívják. Ők régóta csinálják, és nagyon jók ebben. Romániában mintegy öt éve jelent meg a cselgáncsnak ez a vállfaja, igen hasznos, mivel jól lehet gyakorolni a rendes dzsúdóban használt földharc technikákat is" - mondta Terely Mihály edző. A földharc szabályai szerint a küzdelem lábon kezdődik, így öt másodpercig lehetnek a felek, utána lemennek térdelő helyzetbe és így folytatják a küzdelmet, korosztálytól függően 2, 3 vagy 4 percig.

A gyerek korcsoportban (17 éves korig) tiltott a fojtás és a karfeszítés, a 17 és 20 év közöttiek számára már csak a karfeszítés nem megengedett, a 20 éven felüliek viszont már mindenféle technikát alkalmazhatnak. A ne waza még abban is különbözik a hagyományos cselgáncstól, hogy nem egyeznek a súlycsoportok, a földharc esetében általában három kategóriát összevonva sorolják be a dzsúdósokat.

A viadalon természetesen részt vesz a Szatmárnémeti Unió is, az egyesület összesen 14 sportolót delegál a viadalra Ramona Igna és Terely Mihály vezetésével. A 15 éven aluliak csütörtökön, az ennél idősebbek pedig pénteken lépnek majd tatamira. Ráadásul éremesélyesként, mivel tavaly Pándi Karola, akkor még az U17-esek között nem talált legyőzőre, míg Seres Cristian és Sámel Lóránd a harmadik helyen végzett.

Az ob-n induló szatmáriak,
-U11: Domuta Norbert (27 kg), Czerlau Jennifer (40 kg)
-U13: Czerlau Mercédesz (44 kg), Kovács András (38 kg), Bartos Botond (44 kg), Faur Florin (+46 kg).
-U15: Tróba Albert (46 kg), Kovács Dóra (+52 kg), Faur Mihaela (+52 kg).
-U17: Tróba Helmuth (73 kg), Kovács Richárd (+73 kg)
-U20: Seres Cristian (66 kg), Pándi Karola (+63 kg), Sámel Lóránd (+81 kg).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: